I dialog med Götaplatsen
Vad kan historien lära oss om att förhålla sig det historiska? Joakim Kaminsky och Björn Siesjö möts här i en dialog om Göteborgs Konserthuset från 1935 och tillbyggnaden från 2000. Nytt möter gammalt. Men det som en gång var det nya, är nästa gång det gamla.
Göteborgs konserthus ligger vid Götaplatsens sydvästra del. År 1931 utlyste man en arkitekttävling för att ersätta det tidigare konserthus på Heden som brunnit ned 1928. Uppdraget att rita konserthuset gick till Nils Einar Eriksson som kallade sitt förslag En krabba i en rektangel. Byggmästare var Olle Engkvist. Han påbörjade bygget under våren 1934 och 1,5 år senare stod huset klart, för ovanlighetens skull i tid och till lägre kostnad än den budgeterade. Huvudsalongen rymmer nästan 1 371 åhörarplatser.
Sedan Björn Siesjö tillträdde som stadsarkitekt i Göteborg hålls arkitekttävlingar om de flesta märkesbyggnader. För snart hundra år sedan avgjordes tävlingen för Göteborgs konserthus, kanske finns det fortfarande en del att lära från den processen?
Hela artikeln finns att läsa i senaste numret av tidskriften Arkitektur (nr 6, 2023)
https://arkitektur.se/digital-tidskrift/